Trnjanska cesta 95, 10000, Zagreb

PRVO TROMJESEČJE

1.-2. TJEDAN

Početak tudnoće se računa od prvog dana posljednje mjesečnice jer je iznimno teško, u mnogim slučajevima nemoguće, sa sigurnošću reći kada je točno do začeća došlo. Procjena vremena ovulacije time i pretostavljeno vrijeme začeća je moguće samo ako je ovulacija praćena UZV-čnim pregledima ili ovulacijskim trakicama za urin koji nam mogu determinirati ovulaciju. Uobičajeno vrijeme je oko 2 tjedna od početka zadnje menstruacije iako može biti i u vrijeme menstruacije kao i 3 ili 4 tjedna kasnije. Nema sigurnog uiformnog pravila čak i uz redovit ciklus od 28 dana.

Računajući prema zadnjoj mjesečnici, uredna trudnoća traje prosječno 280 dana, odnosno 40 tjedana iako se fetus počinje razvijati tek od trenutka začeća, što će uglavnom utjecati na stvarno trjanje trudnoće.

3. TJEDAN

Tokom  2. ili 3. tjedna menstruacijskog ciklusa obično nastupa ovulacija i začeće. Mnoge žene neće osjećati nikakve promjene u ovoj fazi, međutim neke mogu osjetiti blage grčeve ili probadanje te pojačan iscjedak za vrijeme ovulacije. Tijekom ovulacije jajnik otpušta zrelu jajnu stanicu koju jajovod usisava u svoju šupljinu. S druge strane spermiji također prolaze svoj put od grlića maternice gdje su proveli pripremni proces sposobnosti za put prema jajovodima i konačnu oplodnju. Snažnim susretom spermija i jajne stanice, dolazi do sjedinjenja njihovih predjezgara time i oplodnje. Pritom je za oplodnju dovoljan samo jedan spermij pa jana stanica odmah učvrsne svoju površinu kao barijeru od prodiranja ostalih spermija. Predjezgra jajne stanice, kao i spermija, sadrže po 23 kromosoma, a oplodnjom nastaje zigota (oplođena jajna stanica), koja sadrži 46 kromosoma. Samim začećem već je određen spol, boja kose, očiju te mnoge druge karakteristike. Spol određuju dva od spomenuta 46 kromosoma. Jajna stanica nosi X kromosom, dok spermij nosi ili X ili Y kromosom. Ukoliko jajnu stanicu oplodi spermij koji nosi X kromosom, začeta je djevojčica, a u suprotnom je začet dječak. Najčešće su spermiji s Y kromosomom brži od spermija s X kromosomom u jurnjavi prema jajnoj stanici, dok su spermiji sa X kromosomom dugovječniji i time nekoliko dana mogu čekati u jajovodu nastup ovulacije.

Oplođena jajna stanica, odnosno zigota, već u jajovodu počinje svoju rabidnu diobu gdje boravi oko 3 dana, a dolaskom do maternice 4. dan proći će stadije morule sve do blastociste slijedeća 2 dana. U tom periodu će se plutanjem u šupljini maternice orijentirati o najboljem mjestu implanatcije uz pomoć različitih glasnika koje odašelje sluznica maternice. Tokom 7. dana kreće implantacija u  sluznicu maternice i nastavlja se njezin dalji razvoj. Tijekom prvih dana implantacije moguće je lagano krvarenje ili sukrvica koja označava susret trofoblasta sa sitnim žilama u sluznici maternice te rast blastociste. Počinju se razdvajati dijelovi blastociste iz kojeg će nastati posteljica i dio u kojem će se razvijati plod. Stvara se amnijska tekućina (plodna voda), koja sve više razdvaja novo nastale dijelove okružene plodovim ovojima sa funkcijom zaštite ploda tijekom cijele trudnoće. Istovremeno trofoblast polako prodire u sluznicu maternice i njezine krvne žile stvarajući posteljicu, tj. placentu, koja proizvodi mnoge hormone osobito humani gorionski gonatropin ( β-hCG ) hormon trudnoće čija prisutnost u krvi potvrđuje trudnoću.

S obzirom da je trudnoća vrlo osjetljivo razdoblje, treba paziti na prehranu te baviti se umjerenom fizičkom aktivnošću. Treba izbjegavati pušenje, alkohol, kofein te pojedine lijekove. Folna kiselina i drugi esencijalni vitamini su potrebni za uredan tijek trudnoće te razvoj ploda.

4. TJEDAN

Tijekom ovog razdoblja mogu se javiti prvi rani simptomi trudnoće, koji su slični tegobama koje se mogu javiti i pred samu menstruaciju, kao što su osjetljivost grudi, glavobolja, bol u leđima i grčevi u donjem abdomenu. Tijekom ovog tjedna može se učiniti najraniji test na trudnoću.

Ukoliko je žena saznala da je trudna, trebala bi početi planirati gdje će i kod kojeg ginekologa voditi trudnoću. U slučaju da koristi određene lijekove, nužno je posavjetovati o mogućem utjecaju na tijek trudnoće i razvoj ploda te ih ako je nužno zamjeniti onima koji nisu teratogenog učinka. Zato je preporuka kod istih žena planirati trudnoći i na vrijeme korigirati terpiju. Već od samog početka trudnoće, preporuka je započeti s korištenjem folne kiseline a ppreporuka je i 3mj prije začeća

5. TJEDAN

U ovoj ranoj fazi trudnoće, moguće je da velik dio žena još uvijek neće imati značajnijih simptoma, međutim tijekom 5. i 6. tjedna trudnoće najčešće se javljanju mučnine. Smatra se da čak do polovice trudnica osjeti taj simptom. Bez obzira što je u populaciji uvriježen pojam „jutarnje mučnine“, ona se zapravo može javljati u bilo koje doba dana. Krajem 5. te početkom 6. tjedna trudnoće moguć je učiniti prvi ultrazvučni pregled, na kojem će se prikazati gestacijska i žumanjčana vrećica uz tek inicijalni odijek ploda te će se po prvi puta moći detektirati otkucaji srca.

Plod je još uvijek jako malen, do 2 mm, a njegova duljina mjeri se u obliku parametra CRL (udaljenost tjeme – trtica). Izgled embrija je poput diska. Počinju se razvijati tri strukture, odnosno tri sloja: ektoderm, mezoderm i endoderm. Iz ektoderma će se razviti živčani sustav (uključujući i mozak), koža, kosa, nokti. Iz mezoderma će se formirati srce, krvožilni sustav, lokomotorni te urogenitalni sustav, dok će iz endoderma biti formirana pluća, jetra, gušterača, štitnjača te gastrointestinalni sustav.

6.TJEDAN

U ovoj fazi trudnoće neke žene mogu primijetiti neznatan dobitak na težini, no prilično česta pojava je i gubitak na težini, najčešće zbog mučnina. Grudi postaju osjetljivije i napete. Može se pojaviti problem žgaravice, osjetljivost na pojedine mirise, pojačana razdražljivost i umor.

Tijekom šestog tjedna trudnoće embrij iz prvobitnog oblika štita poprima oblik slova C. Neuralna cijev se proteže duž leđa i zatvara se. Uzduž obje strane neuralne cijevi nastaju nakupine stanica zvane somiti iz kojih se razvijaju mišići i druge strukture pojedinih segmenata tijela.

Volumen gestacijske (embrionalne) vrećice je 2 – 3 ml, a vaša beba dugačka je 2 – 6 mm.

7. TJEDAN

Sedmi tjedan je još uvijek jako rana faza trudnoće te osobe u okolini još ne mogu prepoznati da je osoba trudna. I dalje je moguće da dolazi do gubitka na tjelesnoj težini kao posljedica mučnina uz moguće povračanje, no to je i dalje normalna pojava. Za olakšanje tegoba može pomoći korištenje biljnih čajeva na bazi đumbira i matičnjaka te češći i manji obroci. U slučaju da dolazi do jakog povraćanja i iscrpljenosti, svakako se treba obratiti liječniku.

Ultrazvučni pregled jasno otkriva embrij čija je duljina do 7 mm, kod kojeg razlikujemo dva moždana mjehurića, srčano ispupčenje i kaudalni dio, te pupoljke prvo gornjih i potom donjih ekstremiteta.

8. TJEDAN

Iako se na prvi pogled to ne bi reklo, tijelo majke doživljava brojne promjene. Maternica je omekšala, širi se i počinje rasti, povečava se vaginalni iscjedak. Grudi se povečanjem žljezdanog parenhima pripremaju za laktaciju te se značajno povećava i volumen krvi kao bih se omogućila uvijek dovoljna opskrba posteljice time i ploda.

Što se tiče bebe, sve ono što svaka odrasla osoba posjeduje, počinje se razvijati i unutar bebe. Oragnogeneza je u punom jeku. Karakteristike lica nastavljaju sa razvojem. Očni kapci postaju razvijeniji, a formira se i vršak nosa. Razvija se unutarnje uho, kao i njegova vanjska obilježja. Pluća su u razvoju, a pupčana vrpca i posteljica obavljaju zajedničke funkcije, te počinje razvoj embrionalnog probavnog sustava. Žumanjčana vrećica proizvodi krvne stanice. Razvitak ekstremiteta napreduje, iz pupoljaka nastaju dva dijela: predio ramena i ruke. Razvijaju se kosti, a mišići se počinju kontrahirati što se vidi diskretnim pokretima embrija pri UZV pregledu. Embrij je velik do 2,5 cm.

Ukoliko prvi pregled još nije obavljen, ovo je tjedan kada bi to svakako trebalo učiniti kako bih se utvrdiolo stvarno trajanje trudnoće i uredan razvoj embrija. Može se očekivati da će prvi pregled trajati nešto duže, s obzirom da liječnik mora uzeti puno bitnih anamnestičkih podataka te uputiti trudnicu u tijek trudnoće.

9. TJEDAN

Tijekom ovog perioda trudnoća mogu zamijetiti određene promjene na trudnici. Lice može dobiti akne ili nasuprot postati glađe i čišće. Mučnine postaju najizraženije zbog izrazitog porasta razine hormona, može se javiti žgaravica, osjećaj nadutosti sa povećanjem opsega trbuha i problemima sa stolicom te promjene raspoloženja.

Iako je beba i dalje jako malena oko 2.5 cm, i teška oko 3 g., spremna je za rapidni rast i razvoj te dobitak na težini. Embrionski rep potpuno nestaje,leđa se izravnavaju. Oči su razvijene, kapci su potpuno formirani i zatvoreni su, a otvorit će se i podići tek oko 28. tjedna. Napreduje razvitak crijeva, te se prirodno može vidjeti i unutar pupčane vrpce, što je sasvim normalna pojava do 12. tjedna trudnoće (fiziološka omfalokela). Svi zglobovi, uključujući koljena, laktove, ramena, ručne i nožne zglobove, se počinju pokretati unutar amnionske tekućine. Ove pokrete majka još uvijek ne može osjetiti ali se jasno mogu vidjeti pri UZV pregledu.

10. TJEDAN

Deseti tjedan označava kraj embrionalnog razdoblja te početak fetalnog razdoblja. Do sada svi vitalni organi već postoje, ali će tijekom trudnoće rasti i sazrijevati. Glava je i dalje nerazmjerno velika u odnosu na ostatak tijela, a prisutno je ispupčenje u području čela koje daje prostor mozgu za rast i razvoj. Nevjerojatan je podatak kojom brzinom se razvija mozak – svake minute nastaje između 200 000 i 250 000 tisuća novih moždanih stanina, odnosno neurona. Prstići šake i stopala više nisu spojeni, već se razdvajaju.Javljaju se okusni i zubni pupoljci. Srce je u potpunosti razvijeno i sadrži četiri šupljinice: dvije pretklijetke i dvije klijetke a razvijaju se i srčani zalisci. U ovom tjednu su od indiferentne primarne gonade formirani jajnici ili testisi koji potom svojim hormonima usmjeravaju razvitak vanjskih spolnih organa što će se jasno vidjeti nakon 16tj. Beba aktivno guta amnionsku tekućinu te udara rukicama i nožicama što se vidi pri UZV pregledu, iako još uvijek izostaje voljni moment. U ovom tjednu beba je dugačka oko 5 cm te teži 5-7 g.

Majka tijekom trudnoće može primijetiti razne promjene na koži tijela i lica. Areole bradavica mogu postati tamnije, a može se primijetiti i pigmentacija na području trbuha, tzv. linea negra – tamna linija koja se pruža uzdužno preko trbuha. Tamnije pijege mogu se javiti i na licu-melasma.Moguća je pojava tzv. spider nevusa – nakupina crvenih žilica nalik paukovim nožicama koje nastaju uslijed pucanja kapilara. Uslijed rasta maternice i pritiska na završno debelo crijevo javljaju se problemi s hemeroidima koji mogu biti najizraženiji na kraju trudnoće.