Trnjanska cesta 95, 10000, Zagreb

Pretrage i trudnoća

pregnant-775036_1920

Neophodne pretrage u trudnoći i praćenje trudnoće

Često smo u dilemi koje su nam sve pretrage potrebne tijekom trudnoće i kako izgleda optimalan nadzor uredne trudnoće.

Obično tijekom trudnoće učinimo nešto više od 10-tak pregleda, ovisno o “tajmingu” spontanih trudova, a može ih biti i značajno više jer nakon termina pregledi se često rade skoro svaki drugi dan. No krenimo redom….

Prvi pregled (obično oko 6. – tjedna) je i ujedno potvrda vitalne i uredne trudnoće, što se vidi ultrazvukom. Mjerenje duljine ploda (tjeme-trtica ploda (CRL)), potvrda otkucaja srca ploda te prisutnost žumanjčane vrećice su ono na što ginekolog obraća pozornost. Prvi pregled se sastoji od vaginalnog pregleda, UZV-a, PAPA testa-a te laboratorijskih pretraga: KKS, urin+sed., GUK, KG, Rh faktor, testovi senzibilizacije. Rizičnim skupinama trudnica se preporučaju i pretrage na spolno prenosive bolesti i eventualno pretrage na različite infektivne agense (npr. TORCH test). Drugi pregled (obično oko 10. – tog tjedna) se svodi samo na ginekološki pregled te ultrazvuk pri kojem se potvrđuje uredan rast i razvoj ploda.

Treći pregled je posebno važan: obavlja se između 11. – 14. tjedna trudnoće. Tom prilikom je preporučeno učiniti kombinirani probir, što predstavlja kombinaciju ultrazvučnog pregleda – posebno mjerenja nuhalnog (vratnog) nabora ploda te laboratorija – biokemijskih markera, koji u kombinaiciji daju statističku vjerojatnost za najčešće nepravilnosti razvoja ploda od kojih je najpoznatiji Down-ov sindrom. Postoje slični testovi koji se mogu raditi i kasnije u trudnoći no njihova je točnost značajno niža od kombiniranog probira. Ukoliko postoji indikacija, oko 12. –tog tjedna se radi i OGTT test (test na šećernu bolest u trudnoći). U ovom razdoblju neki preporučaju i obrisak vrata maternice na klamidiju/mikoplazmu/ureaplazmu – skupinu bakterija koje mogu izazvati spontani pobačaj i zastoj u rastu ploda.

Četvrti pregled je u pravilu rutinski ginekološki pregled i eventualno ultrazvuk.

Peti pregled je iznimno bitan: radi se sa oko 20 tjedana trudnoće i tada je idealno vrijeme za detaljni ultrazvučni pregled – probir na fetalne anomalije (anomaly scan).

Šesti pregled je poput četvrtog – rutinski – ginekologu je bitno potvrditi primjeren rast djeteta te uredan vaginalni nalaz (zatvoreni grlić maternice).

Sedmi pregled – uz klasični pregled obično se oko 28 – og tjedna ponavlja laboratorij – kompletna krvna slika, kako bi se vidjele vrjednosti hemoglobina, hematokrita te MCV-a – radi moguće trudniče anemije i vrijednosti trombocita (radi mogućih poremećaja broja trombocita). Ukoliko je potrebno, ponavlja se i OGTT test. Rh negativnim trudnicama se ponavljaju testovi senzibilizacije.

Osmi pregled (oko 32. – og tjedna) je najčešće i zadnji pregled u četvorotjednim razmacima, koji je također rutinski. Zatvorenost porođajnog kanala (grlića maternice), dobar rast djeteta i primjerena količina plodne vode su glavni interesi ginekologa, a tako je i na devetom pregledu (oko 35. – og tjedna) u kojem se uz rutinski ginekološki pregled preporuča učiniti obrisak međice na streptokok grupe B (BHSB, B-strep). Pri tom pregledu, ili slijedećem, pozitivan nalaz na BHSB znači kako će se tijekom porođaja provesti antibiotska zaštita majke a posljedično i djeteta od infekcije tim streptokokom. BHSB u djece može izazvati iznimno jake, septičke infekcije.

Deseti pregled (oko 37.-og tjedna) ima za cilj potvrditi dobro opće stanje djeteta CTG aparatom, uz uobičajeni vaginalni pregled. Daljnji pregledi su obično u tjednim intervalima s istim ciljem, sve do same špice termina, 40.-tog tjedna trudnoće, kada se obično uvodi i pregled plodne vode amnioskopijom.

Iako terminska trudnoća završava s 42 tjedna, nerijetko se nakon termina trudnica naručuje na kontrolu i do 3x tjedno, poglavito radi provjere općeg stanja djeteta CTG-om a i eventualno ultrazvukom, kako bi se potvrdila primjerena količina plodne vode te amnioskopski potvrdila zrelost djeteta.
Dobar dio porodničarskog zapadnog svijeta pregled plodne vode amnioskopom više ne koristi kao metodu nadzora terminske trudnoće, stoga se ne treba iznenaditi ukoliko Vam Vaš ginekolog ne ponudi tu metodu kao opciju.

Kontrola trudnoće nikako ne smije biti samo nadzor rasta djeteta. Svaka nova promjena koju trudnica opazi, svaka dilema koja se pojavi mora biti prenešena i razriješena s ginekologom i mir preko neophodan trudnici mora biti prisutan svaki put kad trudnica odlazi kući pa i onda kada u trudnoći ne protječe sve idealno. Opće psihofizičko dobro stanje trudnice je optimalan preduvjet za dobar rast i razvoj djeteta i prekomjerni stres i briga majke imaju utjecaja ne mentalno stanje i razvoj bebe. Stoga treba odbaciti svako bespotrebno i prekomjerno opterećenje kako bi našoj nerođenoj djeci osigurali idealne uvjete u prvim danima života.

Leave a comment