Trnjanska cesta 95, 10000, Zagreb

Nekontraceptivne dobrobiti oralne kontracepcije

Oralna kontracepcija – da ili ne?

Nekontraceptivne dobrobiti oralne kontracepcije

Za odluku o započinjanju oralne kontracepcije prvo moramo učiniti sveobuhvatan i detaljan razgovor te pregled kako bismo utvrdili Vaše zdravlje i potvrdili mogućnost korištenja oralne kontracepcije. Tek tada individualno odabiremo najbolji izbor tableta za Vas. Time maksimalno otklanjamo mogućnost negativnih posljedica/nuspojava koje svaka tableta uvijek ima. Postoji naravno mogućnost i eventualnih preporuka s naše strane o odabiru neke druge vrste kontracepcije u zamjenu za tablete. Npr. ako pokazujete strah za svoje zdravlje zbog mogućih nuspojava ili se bojite mogućih čestih situacija s propuštenim tabletama te osobito ako tražite povremenu kratkotrajnu zaštitu. Najveći rizik pri uzimanju tableta je kada ih često uzimamo u kratkim intervalima jer tada najviše potičemo promjene u koagulacijskom sustavu i dovodimo svoje zdravlje u rizik.

Najprije treba naglasiti osnovnu činjenicu: s obzirom da u svakoj tableti postoji estrogenska i progesteronska komponenta, oponaša se sekrecijska faza ciklusa u kojoj se blokira rast folikula, a time i pojava ovulacije. Događa se promjena na sluznici maternice koja ne čini gostoljubivu okolinu za eventualno oplođenu jajnu stanicu. Uzimanjem tableta omogućujete jedan od najvažnijih učinaka, a to je zaštita od neplanirane trudnoće i time izbjegavanje najnepoželjnijeg načina kontrole rađanja pobačajem. Tako sigurno štitite i svoje tjelesno i mentalno zdravlje.

Sreća da uz ovaj krucijalni efekt tablete posjeduju i mnoge nekontraceptivne blagodati. Zamislite samo planiranje odlaska na more, a da Vam pritom uživanje umanji mjesečnica. S oralnom kontracepcijom ćete sigurno moći planirati putovanje jer ćete znati točan datum menstrualnog krvarenja i prema njemu moći planirati putovanje. Ako niste u mogućnosti na taj način planirati, tada krvarenje možete adekvatnom promjenom uzimanja tableta jednostavno izbjeći. Ukoliko se i javi kakav spoting, lako ga otklonite primjenom malih tampona koji sada imaju u svom sastavu i probiotičku kupturu-dobre bakterije. Tako se ne morate bojati niti poremećaja vaginalne flore i eventualno moguće vaginalne upale koje se tako rado javljaju kada ih najmanje želimo.

Nekim djevojkama se dogodi izostanak krvarenja pa su u strahu od mogućih uzroka izostanka (trudnoća, cista, neki drugi hormonski poremećaj). Uz tablete definitivne ne brinemo o redovitosti menstruacijskog ciklusa. Često se žene žale na povremena obilnija krvarenja koja se uz primjenu tableta ne događaju, već su ona kratka, lagana i bezbolna. Onako kao što si svaka žena želi, da bude nesputana.

Mnoge djevojke muče akne ili masna koža i kosa. Tu nam također mogu pomoći tablete koje imaju antiandrogeni učinak kojim se poništava učinak muškog hormona i naša koža ostaje čista, a kosa blistava.

Neke pak muči koja kila više i strah ih je od daljnjih problema zbog utjecaja nekih tableta na porast apetita. I za njih imamo pravi odabir tableta koje će primarno spriječiti nakupljanje tekućine u Vašem tijelu, čime dobivate privid porasta kilaže, ali i regulirate apetit kojeg neke tablete ne potiču.

Ako u one dane PMS-a izbjegavate socijalne kontakte iz straha od neželjenih posljedica Vaših nenadanih promjena raspoloženja, razveselit će Vas da postoji čak nekoliko kontraceptivnih tableta koje će Vam pomoći u rješavanju Vašeg problema. Uz to je potrebno i provjeriti funkciju štitnjače koja također može biti uzrok ovih neugodnih ženskih stanja.

Djevojke i žene koje razmišljaju i malo dalje u budućnost zbog bliskih rođaka koji su bolovali ili su samo svjesne određenih bolesti bit će zadovoljne zbog zaštitnog učinka tableta na smanjenu pojavnost benignih bolesti dojke, čak karcinoma jajnika i maternice. Također postoji zaštita od pojave različitih cisti na jajniku ili dobroćudnih izraslina maternice (miom, polip).

Leave a comment