Trnjanska cesta 95, 10000, Zagreb

Neki od najčešćih razloga za posjetu ginekologu

Neki od najčešćih razloga za posjetu ginekologu

KRONIČNA KANDIDIJAZA / STALNO PRISUTNI VAGINALNI ISCJEDAK / UČESTALE UPALE RODNICE

Pojačani vaginalni sekret u vrijeme ovulacije kao i tijekom druge polovice ciklusa je normalna pojava, znak primjerene ginekološke hormonske aktivnosti i ukoliko se redovito kontroliramo – nije razlog za brigu.

Jasno je kako se sva bolesna stanja tretiraju lokalno ili oralno ciljanom terapijom i probioticima no što ukoliko nam se tegobe ponavljaju, vraćaju? Što u koliko godinama imamo povremeno, ili u neko određeno doba godine ili neovisno – promjene u iscjetku – koje nas natjeraju na izvanredni posjet ginekologu?

I terapija koju dobijemo nerijetko je ona ista koju smo dobili i prilikom zadnjeg posjeta, za manje – više iste tegobe. Stječe se dojam kako se često liječe posljedice, a ne uzrok.

Ključ problema vrlo često leži u promjeni na vratu maternice – eroziji ili ektropiju vrata maternice. Ta dobroćudna promjena, uzrokovana ili hormonalno ili traumatski (urednim vaginalnim porodom) uvijek podiže pH rodnice te laktobacilima, „zlatnim čuvarima rodnice“ otežava opstanak te se s još minimalno vanjskih faktora (pojačan unos jednostavnih ugljikohidrata u organizam, stresom ili korištenjem antibiotika) – dovodi do upale rodnice ili kandidijaze. U dijelu slučajeva, ukoliko kiselost rodnice nije bitno narušena, samoizliječenje je moguće. Dok promišljamo bi li ili ne bi učiniti izvanrednu kontrolu, najčešće mjesečnica donekle povrati pH dovoljno da prepostali laktobacili uspiju ponovno stvoriti optimalni kiseli medij za svoju dominaciju u rodnici.U dijelu slučajeva mjesečnica upravo dodatno pogorša tegobe te nastupi prava infekecija.

Terapijski izbor je – sanacija ektopija. Sam postupak traje 15-tak minuta i odmah se vraćamo svojim svakodnevnim aktivnostima. Jedan tretman je dovoljan za veliku većinu pacijentica a učinak je trajan i zadovoljstvo pacijentica je iznimo.

MIROVANJE / STROGO MIROVANJE U TRUDNOĆI (u izradi)

 

Preporuka strogog mirovanja je čest razlog potrebe trudnice zatražiti još jedno mišljenje specijaliste tog područja.

 

EROZIJA ILI EKTROPIJ VRATA MATERNICE – (u izradi)

Leave a comment