Trnjanska cesta 95, 10000, Zagreb

dr. med. MARINA JURČIĆ

Dr. med. Marina Jurčić u svom radu zastupa i promovira integralnu antropologiju koja uzima u obzir sve četiri dimenzije: tjelesnu, emocionalnu (psihičku), socijalnu i duhovnu, te Franklovu logoterapiju koja pomaže čovjeku da osmisli svoj život, napose teške životne situacije.

U dugogodišnjem radu, individualnim terapeutskim razgovorima i u svojim predavanjima na seminarima po Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Švicarska, Italija, Slovenija, Crna Gora, Srbija, BiH, Albanija… integrira spoznaje iz medicine i duhovnosti, te obrađuje teme: Bolest – bolna stvarnost koja otkriva istinu; rizični faktori za pojavu bolesti; fenomen psihosomatskih bolesti; zdravlje – blagostanje osobe na svim dimenzijama osobnosti: tjelesnoj, emocionalnoj, društvenoj i najvažnijoj duhovnoj razini osobnosti.

Posebno je specijalizirala i razradila temu: Pomoć medicine i duhovnosti u nadvladavanju stresa, krize, ptsp-a i depresije…

Kako je još davno rekao mudri Hipokrat: „Bolest ne dolazi odjednom, kao iz vedra neba, nego je posljedica dugog niza malih, neznatnih grešaka protiv zdravlja, koje se nadovezuju jedna na drugu i rastu kao valjajuća grudva snijega, dok se jednog dana ne svale na glavu onog koji griješi.”

Svi griješimo na neki način prema svome zdravlju, bilo iz neznanja, dakle nesvjesno;  bilo svjesno, izlažući se rizicima u trci za užicima ili grčevitim bijegom od životnih teškoća.
Da bi današnji čovjek došao na pravi put psihofizičkog zdravlja i vlastitog ostvarenje svoje ličnosti, on bi treba postići visoki stupanj emocionalne zrelosti i inteligencije.

Treba imati na pameti istinu da čovjek nije samo fizičko tijelo i psiha, on je prije svega duh u svijetu (homo spiritualis).

Dakle; Čitav čovjek je „duh, duša i tijelo“, “Kad duša trpi, a oči ne plaču, onda se tijelo ponudi duši da isplače čovjekovu bol.”

Da bi sačuvao svoje zdravlje i ostvario sebe na najbolji mogući način, čovjek mora dobro sebe upoznati, prihvatiti, zavoliti, a onda promijeniti ono što treba mijenjati i usavršiti ono što se može i treba poboljšati. Na taj način ćemo postati svjesniji svojih problema i naučiti  kako sačuvati i poboljšati svoje psiho-fizičko-duhovno zdravlje.

Uz spomenute dimenzije osobnosti kojih je osoba svjesna, čovjek posjeduje također podsvijest – ogromno skladište svoje prošlosti, svoje afektivne memorije, svojih psihotrauma kao i lijepih doživljaja iz ranog djetinjstva kao i iz čitavog svoga života. Podsvijest je svojevrsna „ ladica“  u koju potiskujemo sve bolne i traumatične emocionalne doživljaje s kojima ne znamo drukčije izaći na kraj, osim da ih potisnemo u podsvijest koja, po nekim autorima zauzima skoro 95% našeg psihičkog života. (Mi smo naša podsvijest!)