Trnjanska cesta 95, 10000, Zagreb

GINEKOLOŠKI PREGLED

Ginekološki pregled je izrazito važan faktor u brizi o našem ženskom zdravlju te je stoga od velike važnosti stvoriti naviku redovitih odlazaka odabranom ginekologu s kojim imate razvijen odnos baziran na obostranom povjerenju.

PRVI GINEKOLOŠKI  PREGLED

Prvi ginekološki pregled je poželjno obaviti prije stupanja u spolne odnose radi dobivanja konkretnih informacija o vlastitom reproduktivnom zdravlju, kao i metodama kontracepcije te prevenciji spolno prenosivih bolesti. Svakako se preporuča obaviti prvi ginekološki pregled nakon prvog spolnog odnosa te ne kasnije od navršene 21. godine života, bez obzira na podatak je li pacijentica imala spolne odnose ili ne.

Iznimno, prvi ginekološki pregled se ranije preporuča u sljedećim slučajevima:

  • izostanak mjesečnice do 16. godine
  • izostanak znakova puberteta s navršenih 14 godina (rast grudi, stidnih dlaka i sl.)
  • izmjena ritma redovitih mjesečnica te izostanka mjesečnice
  • bolne i/ili obilne mjesečnice
  • produženo menstrualno krvarenje (duže od 10 dana)
  • obilan iscjedak praćen neugodnim mirisom, svrbežom ili peckanjem
  • sumnja na trudnoću (izostanak mjesečnice, pojava mučnina i/ili povraćanja, bolnost i osjetljivost dojki)
  • bilo koje druge tegobe koje ometaju svakodnevno funkcioniranje

U slučaju da je pacijentica virgo, do sada nije imala prvi spolni odnos, na pregled je potrebno doći punog mjehura s obzirom da se u tom slučaju obavlja transabdominalni ultrazvučni pregled. U slučaju otežane vizualizacije ginekoloških organa iz različitih razloga, rjeđe će biti potreban transrektalni pregled.  U svim drugim slučajevima je potrebno neposredno prije pregleda isprazniti mjehur jer se pregled obavlja kroz rodnicu.

TIJEK PREGLEDA

Vrlo često, pogotovo u tinejdžerskoj dobi, odlazak ginekologu nosi sa sobom dozu nelagode, straha i anksioznosti. Stoga je bitno naglasiti kako je za vrijeme pregleda potrebno stvoriti otvoren odnos pacijentice i ginekologa, prilikom čega je potrebno pacijentici posvetiti dovoljno vremena kako bi joj se pojasnilo sve što se za vrijeme pregleda događa, kao i da pacijentica dobije konkretne informacije o svemu što ju zanima.

Kako bi se izbjegla neugodna iskustva, korisno se pripremiti za pregled te informirati o samom tijeku pregleda.

Prije samog pregleda, liječnik  najprije obavlja razgovor (anamneza), kojim dobiva informacije o zdravstvenoj problematici Vaše obitelji, a zatim i Vas samih. Najdublje se ulazi u ginekološku anamnezu, što se tiče Vaše prve mjesečnice, trajanja i karakteristika Vašeg menstrualnog ciklusa, datuma zadnje mjesečnice, eventualnih trenutnih i prethodnih tegoba, zahvata, lijekova koje koristite, te alergija. Svakako imajte i svu medicinsku dokumentaciju o svim eventualnih zahvatima i prethodnim pregledima kako biste ju prema potrebi mogli dati doktoru na uvid.

Nakon razgovora slijedi ginekološki pregled. Liječnik će Vas uputiti da se presvučete iza paravana te Vas smjestiti na ginekološki stol. Treba naglasiti kako ginekološki pregled nije bolan ako je pacijentica opuštena, međutim može stvoriti osjećaj blage nelagode! Liječnik će najprije vizualno provjeriti spolovilo, a zatim instrumentom koji se zove spekulum.

Spekulum može biti plastični ili metalni te dolazi u različitim veličinama. Vaš ginekolog će uvijek odabrati najmanji mogući instrument za kvalitetan pregled kako bi se nelagoda svela na najniže razine. Uvođenje spekuluma u rodnicu može biti neugodnije u slučaju upalnih procesa i suhoće rodnice. Najčešće je sljedeći korak uzimanje obriska za analizu PAPA testa.  Nakon toga slijedi palpacijski pregled, prilikom kojeg liječnik u rodnicu nježno uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke, dok drugom rukom istovremeno s vanjske strane izvodi pritisak na trbuh u području maternice i jajnika. Ukoliko za vrijeme palpacijskog dijela pregleda osjetite bol, svakako je to važno liječniku napomenuti.

Zadnji dio pregleda odnosi se na ultrazvučni pregled. Liječnik će nježno uvesti vaginalnu sondu u rodnicu te detaljno pregledati sve organe smještene u maloj zdjelici. Ultrazvučnim pregledom definira se položaj, morfologija i veličina maternice, debljina endometrija te morfologija oba jajnika.

Po završetku pregled  ginekolog nastavlja sa razgovorom kako bii pojasnio rezultate pregleda i odgovorio na sva Vaša pitanja. Nemojte se ustručavati postaviti bilo kakvo pitanje jer ginekolog koji je učinio pregled može dati najbolji odgovor o trenutnom nalazu. “Mr. Google“ može ponekad pomoći, ali najčešče unese nemir ili čak strah zbog prekomjernih informacija koje dobijete, a objektivno ne možete reproducirati, obzirom na nedostatak vrlo opsežnog medicinskog znanja. Zato se uvijek obratite s punim povjerenjem Vašem ginekologu kako bi sebe zaštitili od nepotrebnog i neželjenog neugodnog stanja.